Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Сватбените традицииСъс сигурност сте се чудили откъде идват разнообразните традиции в сватбената церемония!

 

Бялата булчинска рокля

 

Бяла булчинска рокля

 

До 19ти век европейските булки носели червени, златисти или дори черни рокли. Традицията променя кралица Виктория, която решава да облече снежно бяла рокля на своя сватбен ден през 1840г. И до днес бялата булчинска рокля символизира чистата душа и невинността на младоженката.

 

Брачни халки

 

Брачни халки

 

Символ са на верността и вечността. Именно затова и формата им е кръгла. Заимствани са от римляните, които си разменяли халки на сватбения ден. Чували сме, че колкото по сложен е дизайна на халката, колкото повече неравности има по нея, толкова по труден ще бъде семейния живот на младоженците.

 

Взимането на булката

 

Бащата на булката води своята дъщеря към олтара

 

В древността дъщерите са се приемали като притежание на своите родители. В сватбения ден бащата на булката прехвърлял това притежание на нейния съпруг. Изпращането на булката до олтара, придружена от своя баща, който я предава на младоженеца е символ на бащината благословия над брачния съюз.

 

Хвърлянето на жито и ориз

 

жито, ориз и царевица

 

Тази традиция символизира плодовитостта. Кумата хвърля жито и ориз над главите на младоженците на излизане от храма с пожелание да имат много деца.

 

Сватбената торта

 

Сватбена торта

 

Този символ на сватбеното тържество стига по цял свят като е тръгнал още от древен Рим. Традицията е поела своя път от там в следния вид - над главата на булката се разчупвал хляб, символ на плодовитост и дълъг живот. Падналите от него трохи символизирали късмет. Гостите ги събирали от земята и ги изяждали.

 

Този обичай претърпял промяна в Средновековна Англия. Там гостите носели малки тортички. Подреждали ги една върху друга, а младоженците ги целували и им давали по лъжица захар.

 

И така днес традицията е оцеляла в съвсем различен видмладоженците разрязват прекрасно украсена и сладка торта като се захранват един друг, за да покажат как ще се грижат за щастливия и сладък живот на другия. Останалите парчета се раздават на гостите, за да се подсладят в името на красивия живот, който очаква младото семейство.

 

Воалът на булката

 

Воалът на булката

 

Той е символ на оттеглянето на булката от външния свят, невинността и девствеността.

 

Хвърляне на булчинския букет

 

Хвърляне на булчински букет

 

Още през 14ти век във Франция се считало, че цвете от букета на булката носи късмет и щастие. Гостите тичали след булката, дърпали ѝ букета и си взимали цвете от него. Тъй като често хората изгрубявали в „борбата“ си за цвете било прието булката да хвърля букета. Ако го хванела неомъжена дама, тя щяла да бъде следващата булка – традицията във вида ѝ, в който я познаваме и спазваме днес.

 

Меден месец

 

Отпътуване за меден месец

 

Нарича се така, защото тевтонците пиели меден ликьор в продължение на тридесет дена след сватбата си, тъй като се женели само при пълнолуние.