Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Църковни обичаиКорони, червено вино, бокал

Фотография ДУК'С фото, гр. Стара Загора

 

 

Според църковните канони на християнството, а и не само, бракът е тайнство. В него и двамата млади пристъпват доброволно към бракосъчетание, като тържествено си обещават пред свещеника и църквата съпружеска вярност. Свещеника ги благославя с божествена благодат, която освещава техния съюз.

 

Тайнството се състои от 2 части: Обручение и Венчание.

 

Какво представлява Обручението?

 

Обручението е еквивалент на годежа в народната традиция. То представлява благославяне на желанието на младоженците за съвместен живот. Свещеника благославя брачните халки и кума ги разменя.

 

Какво представлява Светото Венчание?

 

В тази втора част от тайнството на църковния брак се благославя съюзът на младоженците.

 

Запалените свещи са символа на духовно-благодатната светлина, която се получава в тайнството.

 

Както размяната на халките, така и отпиването на глътка червено вино от една обща чаша (бокал), символично показват че от този момент съпрузите ще делят радости и скърби, както и че винаги ще се подкрепят взаимно и помагат един на друг. Същата символика се крие и в питката с мед.

 

Обикалянето в кръг в средата на храма изразява духовна радост от Светото Тайнство. Символизира целостта на брачния съюз на двамата млади и твърдостта на обетите, дадени пред Църквата.

 

Венците или короните, които свещеника поставя на главите на булката и младоженеца са друг много значим символ в Църковния брак, който означава че Бог венчае младоженците със слава и чест.

 

Брачните халки олицетворяват безкрайността и силата на любовта във вечността.

 

Трябва да се знае, че бракът е единственото тайнство в Православната църква, което се извършва едновременно над двама души и ги прави да бъдат едно цяло.

 

 

Венчавка - корони, червено вино, бокал, булчински букет

Фотография ДУК'С фото, гр. Стара Загора

 

Венчавка

Фотография ДУК'С фото, гр. Стара Загора

 

Венчавка - хвърляне на жито

Фотография ДУК'С фото, гр. Стара Загора