Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Всичко необходимо за сватбения ден



Всичко необходимо за сватбения ден

 

Сватбата е едно от най-незабравимите преживявания в живота на човек. Изпълнено е с радостни трепети, върховни мигове на щастие и много усмивки. Денят, в който казваш „ДА“ на голямата любов и двама влюбени тръгват заедно по пътеката на семейния живот. Този ден си заслужава да бъде споделен с най-близките хора. Празникът трябва да се отпразнува подобаващо, защото след него остават незабравими, мили и много скъпи спомени!

 

За подготовката на сватбата е нужно време, в което да се обърне внимание на всеки детайл, за да може всичко да бъде перфектно. Безспорно, подробностите около събитието са наистина много. Ние имаме огромното желание да ви улесним и затова изготвихме следния списък с всичко необходимо за сватбения ден. Оставяме да прецените кое от списъка е излишно за вас и да добавите нещата, които смятате за пропуснати.

 

Всичко необходимо за сватбения ден

 

Списък с важните задачи преди и по време на сватбата и тяхната последователност:

 

  • Избор на дата за сватбата;
  • Избор на кумове и шафери;
  • Изготвяне на списък с гостите, като маркирате и по-малките деца;
  • Избор на ресторант и резервация (оставя се капаро в зависимост от броя гости);
  • Запазване на час в общината за гражданския брак;
  • Изберете църковен храм, посетете го, посъветвайте се със свещеника за избраната от вас дата за събитието (може да съвпада с християнски празник и да не се разрешава бракосъчетание) запазете час за църковния брак;
  • Покани за гостите, за кумовете и родителите на младоженците (трябва е да бъдат съответно с 3 различни текста);
  • Изгответе необходимите документи за гражданския брак - медицински изследвания;
  • Подгответе документите за църковния брак - кръщелните на булката, младоженеца, кума и кумата;
  • Ресторанта - определете менюто като имате предвид и децата за детско меню; попитайте дали разрешават нещо да си внесете от вън - алкохол, вино, ядки, плодове и др. Предупредете управителя на ресторанта, ако има допълнителни поръчки от вашите гости дали вие ще поемете и този разход или ще бъде за сметка на съответния гост. Може да подготвите някой ваш близък човек, който да следи дали всичко е наред, сервира ли се всичко на гостите, добре ли ги обслужват и т.н. или да наемете сватбен агент за тази цел;
  • В случай, че ще имате гости отдалеч, може да помислите, къде да ги настаните да спят; обмислете и транспорта;
  • Украса за домовете на младоженеца, кумовете и булката (балони, панделки, свещи... въпрос на личен избор);
  • Бутониери - за младоженеца, родителите, братя и сестри, кумове, шафери и по желание за други по-близки роднини (пр. баби и дядовци). Попринцип булката закичва, но не е задължително. Може свекървата - в дома на младоженеца и тъщата – в дома на булката, като младоженците съответно закичват своите родители. За бутониерите също е необходима някаква кошничка или украсен пиднос, в който да се подредят;
  • Булчински букет;
  • Украса за сватбения автомобил;
  • Подаръци за гостите (можете да предвидите и подходящи такива за децата);
  • Оператор и Фотограф;
  • Оркестър за ритуалите в младоженеца, кумовете и булката;
  • Диджей и водещ за ресторанта;
  • Номера за масите, за да знаят гостите къде да седнат;
  • Картички с имената на гостите, за да знаят кое е тяхното място и да пердотвратите излишното суетене на всеки гост около масата, чудейки се къде да седне;
  • Направете си схема със списъка на гостите по маси. Определете ваши близки, които да посрещат и да настаняват гостите и да ги насочват на коя маса да седнат или наемете сватбен агент, който да свърши това;
  • Украса на ресторанта, ако се нуждае от такава - потърсете агенция да го украси или вие сами го украсете предварително (ако можете предния ден);
  • Шампанско;
  • Чаши за младоженците и кумовете, с които ще вдигнете наздравица при влизането в ресторанта;
  • Бяло платно, украсено с цветни листенца, здравец, пшеница, жито и дребни монети;
  • Менче украсено с цветя и здравец, което булката рита (пред дома си или в ресторанта);
  • Две погачи - едната е за захранване от свекървата (по един залък с мед и един с шарена сол), а другата - за разчупване от младоженците;
  • Сватбена торта;
  • Кумско пиле и кумска торта, за които кумовете се надиграват (танцуват ръченица) с професинални танцьори или с шафери, облечени в народни носии;
  • Подарък за кумовете;
  • Кутия за картички и пликове с пари, които ще получите от гостите;
  • Кошници за подаръците, които младоженците са подготвили за гостите;
  • Шаферите - дайте напътствия какво се очаква от тях като шафери - да ви придружават в ритуалната зала, в църквата, да носят кошниците с подаръци за гостите, докато обикаляте масите за наздравица с гостите в ресторанта и др.;
  • Младоженецът тръгва от своя дом за кумовете с родителите си, близките роднини и приятели, оркестъра, оператора и фотографа. Преценете в колко часа да тръгнат, за да ви стигне времето и да отидете навреме в ритуалната зала;
  • След като младоженецът вземе кумовете всички заедно отиват за булката;
  • В булката - тя закичва с бутониери младоженеца, родители, братя и сестри, кумове. Извършва се ритуалът с обувката, която първо е скрита и младоженецът търси, а после е тясна. Тъщата захранва младоженците с парче сладка баница, след което те се захранват взаимно, за да покажат как ще се грижат един за друг;
  • Тръгва се за ритуалната зала, а след това и за църквата.

 

Всичко това е казано накратко, навсякъде традициите са различни, затова тези неща не са задължителни, а примерни.

 

Какво е нужно на булката:

 

 

Какво е нужно на младоженеца:

 

  • Костюм (в джоба на сакото може да си сложи пари, които ще са му нужни за откупуване на булката и т.н.)
  • Риза
  • Вратовръзка (и игла за нея, ако сметнете за необходимо), фишу, шалче или папионка
  • Колан
  • Бельо 
  • Чорапи
  • Обувки