Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Сватбени обичаи по светаГодежен пръстен със сини скъпоценни камъни

 

Англичанките и американките трябва задължително да носят на сватбения ден нещо ново, нещо назаем, нещо синьо и нещо старо. Традицията е позната вече и в България - булката слага нещо старо (пр. бижу със сантиментална стойност, наследство от някоя баба), взима нещо назаем от приятелка, носи нещо синичко някъде незабележимо (пр. жартиер или друго малко нещо, което може да се постави в чантата), а новото е ясно - има много нови неща, които булката е облякла в този ден.

 

Сватбена рокля - индианското племе Навахо

 

Жителите на индианското племе Навахо трябвало да се справят с трудната задача булката да носи рокля, съчетаваща в себе си четири цвята, всеки от които символизира една от частите на света.

 

Сватбена традиция в Кения - мъжете носят женски дрехи

 

В Кения жените ходят с оцветени ръце в червено и черно една година след като са се омъжили. Изобразяват се фигури, означаващи че жената скоро се е омъжила и не е свободна (така никой няма да я закача). Изпитание има и за младоженеца - той трябва да ходи облечен в женски дрехи в продължение на месец след сватбата (за да разбере какво е да бъдеш жена smiley ).

 

Традиционна руска сватба

 

В Русия булките предпочитат да закупят сватбената си рокля по-малка с един-два размера. Това се смята за стимул да не яде сладкиши и тестени изделия до сватбата, за да има тънка талия и фигура, която да прави добро впечатление.

 

нигерийска сватба

 

В Нигерия е точно обратното - жените се стараят да запазят теглото си до сватбата, иначе е възможно тържеството да бъде отменено - булката се връща на родителите и, за да си върне загубеното тегло.

 

Италианска сватба - традиции

 

В Италия също има интересни сватбени обичаи. Деня преди сватбата младоженецът трябва да ходи облечен в зелена риза, защото вярването е, че така ще привлече благополучие в бъдещето си семейство. Булката и младоженеца се ръсят с монети, розови листенца, оцветен ориз, захаросани бадеми и орехи - трябва да се постараят да ги хванат и да си хапнат от тях.

 

Да видиш младоженеца през златен пръстен

 

По стар сватбен обичай у нас се вярва, че в сватбения ден, ако булката първа види младоженеца, но без той да я вижда, през златен пръстен, той ще я слуша и ще се разбират винаги в бъдещия им съвместен семеен живот. Затова, ако имате възможност - вземете един златен пръстен и когато чуете, че младоженецът приближава дома ви, погледнете го внимателно и предпазливо през прозореца, шпионката, вратата или откъдето намерите за добре, така че той да не ви вижда wink