Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Любопитни факти за годежа и сватбатаТрадицията за годежа и годежния пръстен

 

Според книгата на рекордите „Гинес“ най-дългият годеж е 67 години. Двойката успяла да сключи брак едва, когато и двамата били на по 82 години.

 

Традицията да се подарява годежен пръстен датира от 1477 година, когато императорът на Свещената римска империя Максимилиан I дава на Мария Бургундска диамантен пръстен като годежен подарък.

 

От всички жени, които получават заедно с предложението за брак годежен пръстен, повече от 60% индиректно намекват какъв пръстен искат, a 15% директно го избират!

 

Прието е както годежният пръстен, така и брачната халка да се носят на безименния пръст. Традицията датира от времето на древните египтяни, които вярвали че от там минава „вената на любовта“ и отива директно в сърцето.

 

Средната възраст на двойките, сключващи брак в световен план е 24 години за жените и 28 години за мъжете.

 

Най-популярният ден за брак в България е събота. Според английския фолкор това е възможно най-неподходящия ден за женитба.

 

Кралица Виктория и нейната сватбена рокля

 

За пръв път в бяла рокля се омъжила кралица Виктория - през 1840г. встъпва в брак с принц Албърт.

 

Жълт булчински воал

 

Традицията на булото и забулването произлиза още от Древен Рим. По онова време цветът на булото бил ярко жълт.

 

Традицията да се носи нещо синьо

 

Чудили ли сте се някога защо в сватбения си ден трябва да носите именно „нещо синьо“? Поверието е такова, защото се смятало, че в този така важен ден за младоженците те се приравняват с благородниците. Както всички знаем синият цвят е символ на благородническа кръв.

 

12 лева

 

Средната цена, за която един младоженец откупува своята булка е 12 лева.

 

Първата брачна целувка

 

Първата брачна целувка датира още от дълбока древност. Встъпващите в брак трябвало да го консумират чрез тази целувка пред всички присъстващи.