Българският
Сватбен
Портал

Обърнете се към прекрасната ни колекция с ценни съвети и информация, за да научите всички тайни за организацията на перфектната сватба!

Интересни сватбени традицииЕдин изключителен момент от живота на хората по света, както преди, така и сега е именно сватбата. Всеки народ преминава през различни етапи от своето развитие. Сватбените ритуали също търпят промени. Такива каквито ги познаваме днес - сватбените традиции са плод на запазилите се обреди и обичаи.

 

Днес англичаните си спомнят с усмивка как техните прародители са им разказвали, че при влизането в църквата е имало ритуал, според който младоженецът бил замерян с обувки. Считало се, че това ще му донесе късмет. Въпреки, че точно този обичай вече не се спазва има други, също толкова забавни и колоритни.

 

Дори не е известно колко точно стар е световно популярният английски обичай булката да носи нещо синьо, нещо старо и нещо назаем. За символ на верността се считал синият цвят - това е причината англичанките обикновено да носят син жартиер.

 

Вдъхновен от английската традиция Oscar De La Renta пусна на пазара парфюм Something Blue

 

Според една немска традиция булката трябвало сама да си купи сватбените обувки. Парите трябвало да бъдат лично нейни – спестени. Това показвало колко пестелива е тя.

 

Един друг интересен обичай в Германия бил свързан с чупенето на порцеланови съдове от младоженците. Считало се, че така се прогонват злите духове, които застрашават семейното им щастие. Този ритуал се изпълнявал преди самата сватба, като трябвало двамата заедно да съберат парчетата и да почистят.

 

В България имаме обичай, според който младоженецът трябва да „уплътни“ обувката на булката с банкноти, защото тя му казва, че обувките ѝ са големи. Ритуалът продължава докато булката не се почувства удобно в големите си обувки.

 

От каквато и националност да сте, каквито и традиции и обичаи да спазвате, не забравяйте, че сватбата е едно прекрасно тържество и всички ритуали само допринасят за по-весело настроение.